dimarts, 13 d’abril del 2010

Podem trencar una copa de vidre amb un fort soroll, com més ara la veu?



Doncs bé, aquesta nova entrada parla del famós mite, o en podriem dir "realitat" de si una persona humana pot trenca una copa de vidre amb la veu.





Tots, inclosa jo mateixa, cantant a través d'un potent amplificador la nota més aguda el podriem arribar trencar, però hi ha alguns cantants d'opera ho ha aconseguit.


Una copa es trenca quan la freqüència natural i ressonància d'oscil·lació és molt forta, fins hi tot el vidre més compacta. (Us passaré un link on hi ha un video, concretament el primer on es pot veure com vibra la copa degut a la freqüència que hi està arribant.)





La principal raó d'aquest fet rau en la composició del so en ones. Quan un objecte vibra, aquest emet ones, les seves molècules es posen en moviment i transmeten aquest a les partícules de l'aire. Quan un altre objecte rep sons comença a vibrar per l'energia del moviment de l'aire a la superfície, mentre el so es dissipa pel seu interior. La vibració serà més gran si comparteixen l'aire i l'objecte comparteixen mateixa freqüència, és el que es coneix com ressonància. És a dir que s'ha de donar la nota exacta en la vuitena exacta i amb una intensitat suficient per fer ressonar i vibrar la copa. Per aquesta raó, en ser la plataforma de un material poc flexible quan rep una so de gran energia pot trencar.





SI ho volguessim fer amb la veu, primerament necessitaríem cantar com a mínim amb la nota de ressonància de la copa. A més, també necessitem una intensitat de veu sonora de com a mínim 100 decibels... és a dir, un poderós cabal de veu, que certs cantants disposen (al segon video que hi ha a la pàgina, veiem com un noi amb la seva veu trenca una copa).


http://www.todointeresante.com/2009/10/romper-copa-cristal-sonido-voz.html


Doncs apa ara ja ho sabeu, si ho voleu probar no us oblideu de posar-vos les ulleres de laboratori, perquè mai se sap què pot passar. Sinó us surt no us desanimeu!!!!!






Per acabar d'arrodonir l'article us explicaré com es fa el vidre (acompanyat també d'un video)





El vidre és un material dur i fràgil, transparent i amorf que s'usa per a fer moltíssimes coses com lents, ampolles, finestres, entre d'altres. S'obté de la fusió a uns 1500ºC de la sorra de sílice (SiO2), carbonat de sodi (Na2CO3) i calç (CaCO3) bàsicament.


El vidre és un material inorgànic i n'existeixen diferents tipus segons es barregin diferents materials.


En el video podreu veure tot el procés de fabricació del vidre.


http://www.todointeresante.com/2009/01/como-se-hace-el-vidrio-la-fabricacion.html





Doncs fins aquí la meva entrada

1 comentari: